Na kolik nás svatba vyjde? 

Svatba je velká nádherná událost, vedle své krásy je ovšem nositelkou i mnoha starostí. Nejen, že je před ní nutné zařídit hodně záležitostí, ale také stojí dost peněz. Abyste neutratili více, než je vám milo, dopředu si připravte alespoň přibližný rozpočet. 

Berte v potaz všechny finanční zdroje 

Základem rozpočtu jsou vaše úspory, nemusíte se však spoléhat jen na ně. Na svatbu obvykle rádi přispějí rodiče, obzvlášť, pokud jde o váš první sňatek. Opatrně se jich zeptejte, zda s finanční pomocí počítají a jaké jsou jejich limity.  

Svatbu lze rovněž brát jako investici. Velká část útraty se může vrátit na svatebních darech. Až se vás budou hosté ptát, co byste od nich chtěli dostat, nestyďte se říct si o peníze. Pro vás to bude praktičtější než hromada nevyužitelných věcí a vaší rodině zase ubudou starosti s vymyšlením dárku. 

S jakými výdaji počítat

Podle toho, kolik peněz budete mít k dispozici, si rozmyslete, jak bude svatba vypadat. Kde se bude konat? Jak velkou oslavu chystáte? Budete zvát jen nejbližší rodinu, nebo široký okruh příbuzenstva a k tomu přátelé a známé? 

Počítejte s výdaji za: 

  • správní poplatek na matrice (cca 1000 Kč) 
  • muzikanty na obřadu i hostině (cca 3000 Kč za večer pro jednoho muzikanta) 
  • fotografa, kameramana (1000-3000 Kč/h, úprava snímků bývá v ceně)
  • svatební šaty (10-30 tis. Kč, půjčovné 5-15 tis. Kč, záleží na konkrétním modelu a značce), oblek (včetně košile, vesty a vázanky cca 10-13 tis. Kč), obuv, doplňky
  • kadeřnici, kosmetičku (průměrně 10 000 Kč) 
  • snubní prsteny (stovky korun až 35 000 za pár, záleží na typu a materiálu)
  • svatební dort (5 000 Kč pro 50 osob), menu (500 Kč/os.), raut (… 
  • pronájem prostor (pro 50 lidí 3-13 tis. Kč) 

Na čem se dá ušetřit 

Kdo by nechtěl hodně muziky za málo peněz. Máme pro vás pár tipů, na čem se dá při organizování svatby ušetřit. 

  1. Svatební šaty objednejte ze zahraničí nebo si je pouze vypůjčte. 
  2. Cena snubních prstenů se může vyšplhat až nad 30 tisíc korun, pokud se ale spokojíte s prsteny z chirurgické oceli, vyjdou vás jen na několik stovek. 
  3. Oslavu pořádejte pro nejbližší rodinu, ostatní pozvěte jen na obřad. 
  4. Zvolte podzimní nebo zimní termín. Chladné období není pro svatby atraktivní, a tak se setkáte s příznivějšími cenami. 
  5. Čas obřadu stanovte na odpolední hodinu, následná oslava bude kratší a bez obědu. Hosté toho méně sní i vypijí. 
  6. Místo tisku svatebních oznámení na drahý papír zvolte svatební stránky, prostřednictvím kterých poskytnete hostům veškeré informace snadněji, rychleji a především levněji. Svatební stránky vám rovněž usnadní plánování.

Sdílet článek