Užitečné tipy, na čem se dá při organizaci svatby ušetřit 

Toužíte po velkolepé svatbě, ale rozpočet, který máte k dispozici, tomu úplně neodpovídá? Máme pro vás několik tipů, které vám pomohou ušetřit, aniž by svatba pozbyla své kouzlo.

Den a místo svatby 

  • Neberte se v sobotu jako většina párů. V pátek bývají služby i pronájem prostor levnější. 
  • Nejvíce svateb probíhá v létě, ceny jsou v tomto období nejvyšší. Vezměte se mimo sezonu. 
  • Hostinu pořádejte v restauraci nebo v hotelu a ne venku na louce či zahradě. Pronájem sálu zahrnuje veškeré služby, nebudete zvlášť platit cateringovou společnost.
  • Místo atraktivního podniku v centru města vyhledejte menší na vesnici. 

Pozvánky na svatbu 

Tisk a rozesílání svatebních oznámení a pozvánek na hostinu se pěkně prodraží. Pozvěte hosty raději elektronickou cestou. Snadným způsobem je svatební web, jehož prostřednictvím pozvané informujete o místu, čase a dokonec i o tom, co byste rádi dostali jako svatební dar. 

Svatební web šetří peníze a zároveň ubírá organizačních starostí. V administraci budete mít jasný přehled, kdo z pozvaných se chystá přijít a jaké mají případně požadavky (ubytování, vegetariánská či bezlepková strava apod.).

Svatební hostina a večerní party 

  • Dobře si rozmyslete, koho pozvete. Čím víc lidí, tím větší náklady. 
  • Čas obřadu stanovte na odpoledne, hostina pak nebude vyžadovat tolik jídla. 
  • První část hostiny vyhraďte pro blízkou rodinu, přátelé pozvěte pouze na večerní party. 
  • Nenechávejte na baru otevřený účet bez limitu, v závěru by na vás čekalo nemilé překvapení.
  • Místo kapely objednejte DJ. 
  • Výzdobu si zařiďte sami, a to v minimalistickém stylu .

Prsteny a šaty

Některé snubní prsteny stojí i více než 35 000 korun, dají se ovšem sehnat i mnohem levnější kousky. Stříbrné prsteny pořídíte za pár tisíc, ceny prstenů z chirurgické oceli se pohybují dokonce v řádu stovek. 

Spousta nevěst si nechává šít svatební šaty na míru. Pokud však nemá netypickou postavu, budou jí slušet i modely z hotových kolekcí, ty vycházejí levněji. Abyste ušetřili co nejvíce, šaty nekupujte, ale jen půjčte. Obuv a ženichův oblek s košilí kupte v běžném značkovém obchodě. 

Kadeřník, fotograf a další služby

Čím dříve s organizací začnete, tím větší budete mít výběr mezi poskytovateli různých svatebních služeb. Porovnat jednotlivé nabídky a vybrat mezi nimi ty, které slibují nejlepší poměr ceny a kvality, vám zabere docela dost času. Ušetřit však můžete nemalé částky. 

Úspornou variantou je objednat si službu u lidí, kteří v branži teprve začínají. Protože nemohou potenciální klienty oslovit dobrou pověstí a referencemi, lákají na nízké ceny. Abyste nebyli ze služeb zklamaní, kontaktujte raději jen ty poskytovatele, které osobně znáte nebo s nimi má zkušenost někdo z vašeho okolí. 

Závěrečný tip: Každá svatba si zaslouží poctivou dokumentaci. Podrobnější informace najdete v článku Zvěčněte své vzpomínky! Jak vybrat fotografa a kameramana

Sdílet článek