Zvěčněte své vzpomínky! Jak vybrat fotografa a kameramana? 

Svatba je jedna z nejdůležitějších okamžiků v životě. Byla by škoda ji nemít poctivě zdokumentovanou. Fotografa a kameramana vybírejte pečlivě, abyste později nehořekovali nad nekvalitními snímky.

Dejte na recenze a portfolio

Nejlepší je volit fotografa a kameramana na základě zkušeností vašich známých. Když žádné kontakty nemáte, zeptejte se internetových vyhledávačů. Recenze od dřívějších zákazníků dost napoví, mnohem směrodatnější je ovšem nahlédnout do portfolia. Posuďte, zda vám dané svatební fotografie nebo videa vyhovují. 

Služby je třeba rezervovat s velkým předstihem. Zkušení fotografové a kameramani mívají nabitý program. Volněji mají ti, kteří teprve začínají. Mimo to vás jistě osloví příznivějším ceníkem. V těchto případech je nahlédnutí do portfolia ještě důležitější, abyste se vyhnuli případnému zklamání

Tip navíc: Nestačí, aby měl fotograf či kameraman čas v den vašeho sňatku. Zjistěte, jaké jsou jejich časové možnosti na zpracování pořízených snímků a kdy vám je dodají.  Dohodněte se na rozsahu a možném počtu úprav. 

Dokonalé svatební video 

Ve svatebním videu jsou důležité detailní záběry na nevěstiny šaty, snubní prsteny i dojaté výrazy rodičů. Patří však do něj i záběry z výšky. Drony na svatbě jsou stále oblíbenější. Díky nim se můžete na svou svatbu podívat z úplně jiného úhlu. Podívejte se na ukázky. 

Na hudbu použitou ke svatebnímu klipu potřebujete licenci. Myslete na to při výběru, získat právo na populární písničky je totiž nákladnější.  

Ať fotí hosté! 

Profesionální fotografie ke svatbě neodmyslitelně patří, své kouzlo však mají i fotky od hostů. Požádejte je, ať jich pár pořídí, klidně jen mobilním telefonem. Jejich fotografie sice nebudou mít závratně vysoké kvality, přesto ale zachytí zajímavé momenty. Navíc nebudete muset čekat na zpracování. Poslat vám je mohou okamžitě, a tak si je můžete prohlédnout hned den po svatbě. 

Dejte si ovšem pozor, aby se focení nezvrhlo v závod, kdo toho nafotí více. Někteří snoubenci fotografování hostům přímo zakazují, neboť se pak více než na samotnou svatbu soustředí na mobil a vstupují do práce profesionálnímu fotografovi. Abyste tomu zabránili, pověřte focením jen několik hostů a přesně se s nimi domluvte, v jakých chvílích a v jaké míře budou fotografovat. 

Sdílet článek