Kde uspořádat svatbu? 8 běžných i netypických míst 

Místo svatby je jedna z prvních záležitostí, kterou musí snoubenci zařídit. Zatímco někdo má místo vysněné s mnohaletým předstihem, jiný o něm nemá představu. Sepsali jsme seznam sedmi různých míst, kde je možné si říci ano. 

Obřadní síň 

Civilní obřady probíhají nejčastěji v obřadní síni, která obvykle bývá na radnici. Svatba v obřadní síni může někomu připadat příliš obyčejná, ale má své výhody. Nemusíte řešit výzdobu ani žádné praktické záležitosti, síně jsou obřadům perfektně přizpůsobeny. Zařizování je jednodušší, neboť nepotřebujete ke konání obřadu žádné zvláštní povolení. 

Kostel 

Kostely jsou typické prostředí pro církevní svatbu. Pokud vás láká jejich atmosféra, ale zároveň chcete občanský obřad, vyhledejte odsvěcený kostel či kapli. Zde je seznam některých takových míst. 

kostel svatba

Hrady, zámky, zříceniny 

Bádáte rádi po historii naší země, nebo vás prostě fascinují hrady a zámky? Cena obřadu se pohybuje mezi 6-15 tisíci, záleží na konkrétní památce a také zvolených prostorech. Nejoblíbenější mezi snoubenci jsou: 

  • Zámek Lednice
  • Zámek Hluboká nad Vltavou 
  • Hrad Karlštejn
  • Hrad Bouzov
  • Hrad Loket

V přírodě 

Milovníci přírody často sní o svatbě na louce nebo v horách. Taková svatba může být  kouzelná, pohlídejte si ale, aby bylo místo dostupné autem a aby na něm byla možnost k parkování. Společenská obuv není zrovna pohodlná a rozhodně není určena k chůzi v terénu. 

svatba priroda

Restaurace, hotely 

Svatební hostinu lze uspořádat kdekoliv, v restauracích či hotelech je to však nejjednodušší, neboť odpadá shánění cateringové služby. Úplně nejsnadnější je uspořádat v areálu restaurace i obřad. Vyhnete se tak přejíždění z místa na místo, ušetříte peníze a zajistíte svatbě plynulý chod. 

Tip: Hledáte cestu, jak uspořádat svatbu za co nejméně peněz, aniž byste ohrozili její slavnostní atmosféru? Přečtěte si článek Užitečné tipy, na čem se dá při organizaci svatbyušetřit.

Loď 

Chcete se svatbou výrazně odlišit od jiných párů? Zvolte obřad na lodi. Historické plavidlo se stylově oblečeným kapitánem dodá vašemu velkému dni pořádnou dávku romantiky. 

Horkovzdušný balon 

Co si říct své ano vysoko v oblacích? Obřad v balonu vyžaduje jisté oběti. Cena se vyšplhá na cca 30 tisíc korun, přítomni budou moci být kromě vás jen svědci, maximálně rodiče a pro pohodlí budete muset balonu přizpůsobit oblečení a obuv. Spojení dobrodružství a romantiky ovšem udělá ze svatby ještě silnější a nezapomenutelnější zážitek, než kdyby se konala na pevné zemi. 

Fantazii se samozřejmě meze nekladou. Máte nápady na další netypická místa? Chcete na svatbě zažít pořádné dobrodružství nebo byste se rádi vzali v zahraničí? Zařiďte si svatební den tak, aby byl pro vás ten nejdokonalejší. 

Zahraničí 

Některé páry se berou v zahraničí, asi nejoblíbenější jsou obřady na pláži u moře. Důvodem sňatku mimo ČR může být jen láska k danému místu či touha po dobrodružství. Často za ním stojí také odlišný původ snoubenců. 

Je to i váš případ? Pochází váš partner či partnerka z jiné země? Zjednodušte si organizaci zřízením svatebního webu. Jeho prostřednictvím snadno předáte hostům všechny důležité informace. A co je nejlepší? Dá se zveřejnit ve více jazykových verzích, a tak si ho přečtou obě rodiny. 

Sdílet článek