Podle čeho vybrat snubní prsteny?

Svatba je jedinečná záležitost a svatební prstýnky neodmyslitelná položka na seznamu důležitých svatebních zvyklostí. Někomu se může zdát, že se jedná o drobný šperk bez větší symboliky, opak je v tomto případě pravdou. Při výběru manželských prstenů, byste si měli dát speciálně záležet na určitá kritéria. Výměna prstýnků a celá svatba je přece jedinečnou záležitostí, která se neopakuje. Celý proces si můžete s pomocí tohoto článku nasimulovat a připravit se něj. Hlavně s radostí a pozitivním naladěním! 

Historie prstenů

Před koupí prstýnků je důležité uvědomění původu tradiční výměny při svatebním obřadu a celého procesu zásnub a prstenů.

Zásnubní prsteny představují změnu, očekávání a oslavy nového. Darování prstenu v příslibu velké nehynoucí lásky a nekonečného štěstí po boku partnera je starým zvykem, který nezná přesného datování. První zmínky se objevují cca před 4800 lety, kdy starověcí Egypťané splétali rákosí do kruhu, který ženy a partnerky nosily na drobných ručkách. Uprostřed kruhu se nacházel prázdný prostor, symbolizující dveře či okno do něčeho nového a neznámého.

Přečtěte si, jak požádat o ruku a jaké místo zvolit.

Další prsteny, hrající velkou roli v procesu navázání celoživotního svazku, jsou prsteny snubní. Ženich a nevěsta si prsteny navzájem vymění během oddávací ceremonie. Tradice snubních prstenů, na rozdíl od zásnubních, pochází teprve z 20. století. Snubní prsten je symbolikou sňatku, navázání celoživotního spojení a slibu věrnosti.  

Finanční obnos

Ještě před vstupem do zlatnictví nebo prodejny s prsteny si s partnerem sedněte a pořádně prodiskutujte, kolik jste ochotni za svatební prstýnky společně utratit. Máte svatební rozpočet, do kterého se musíte vejít? Nebo je vám jedno kolik prsteny budou stát, hlavně aby se vám líbily a aby symbolizovaly vaši věčnou lásku?

Snubní prsteny mohou být pro mnohé páry právě tou finančně nejnáročnější položkou při zařizování svatby. Druhá část novomanželů vnímá prstýnky jako drobný detail, do kterého není nutné investovat větší množství financí. Je jen na vás a na vašem partnerovi, kolik do prstenu vložíte peněz. Hlavní je komunikace a následný souhlas s vybranou částkou.

Materiály prstenů

Ať máte prsteny vyrobené na míru nebo kupujete již vyrobené, budou vaše a budou originální. Každý prsten je zčásti odrazem osobnosti a požadavků majitele, proto byste měli na výběr materiálu dbát s velkou opatrností. Důležité je do rozhodování zapojit i aspekty kvality, ne pouze vzhledu, prsteny vám přece musí vydržet celý život.

Typickým materiálem pro výrobu svatebních prstenů je zlato. Typické žluté je pro svatby tradiční, ale do popředí se čím dál více dostává i zlato bílé. Žluté zlato, což je slitina ryzího zlata, stříbra a mědi, je skvělou variantou, pokud chcete klasický typ prstenu, jehož lesk vás bude překvapovat i po letech pravidelného nošení.  Bílé zlato je slitinou zlata, palladia, zinku a stříbra. Žluté a bílé zlato se liší díky následné úpravě bílého zlata rhodiem, které mu dodá krásný lesk. Lesk se ovšem časem může setřít, což se dá vyřešit vyleštěním v některé ze specializovaných prodejen.

Dalším materiálem, který se využívá k výrobě prstenů, je v ČR nepříliš populární, palladium. I přes svou ne příliš vysokou oblíbenost přináší značné výhody, a to například svou cenu, která je až o 25 % nižší než u zlata.

V neposlední řadě za zmínku stojí stříbro, které svou cenou až ohromí. Z jmenovaných materiálů je stříbro určitě finančně nejméně zatěžující, avšak nevydrží tolik náporu jako například zlato, ať žluté či bílé. Naopak šperky z platiny jsou tou nejdražší a nejjedinečnější variantou.

Pokud chcete zvolit hypoalergenní verzi překrásných svatebních prstýnků slibujících nesmírnou lásku, určitě sáhněte po šperku z chirurgické oceli. Cena vás mile překvapí, ale určitě se nejedná o typický materiál pro výrobu snubních prstenů.

Dámské, pánské nebo set?

Dobám stejných prstenů lišících se pouze svou velikostí už dávno odzvonilo. Je jen na vás, jestli raději preferujete klasické tradiční prsteny v setu, které jako by si oka vypadly nebo si s partnerem každý vyberete prstýnek rozdílný, podle své libosti. Žádná možnost není špatná, je to o tom prozkoumat všechny možnosti, které vám vaše zvolená prodejna nabízí. A kam se na nákupy prstenů vydat?

Zlatnictví nebo online e-shop?

Můžete si vybírat mezi více možnostmi, ale určitě je dobré si prsteny před koupí vyzkoušet. Nejlepší možností je navštívení zlatnictví, stříbrnictví či jiné prodejny, která se specializuje na prodej a výrobu šperků a prstenů.

Na výběr máte z různých novomanželských setů, všemožných stylů zdobení či jiných detailů. S prodejcem se již domluvíte dle vlastních přání a požadavků. Necháte si prsteny vyrobit přímo podle vaší libosti nebo si vyberete již vyrobené na prodejně?

Plánování svatby

Plánování celého svatebního dne a pohádkových oslav navázání manželského spojení může být opravdu náročné. Přečtěte si, jak svatební stránky usnadní plánování svatby díky zajímavým a originálním funkcím, které nabízejí

Sdílet článek