Jaké pití vybrat na vaši svatbu?

Svatební hostinu kromě jídla tvoří i pití. Mnozí by si pod svatebním pitím představili alkoholické nápoje, ale hosté mohou být omezeni ať už věkem, nebo tím, že alkohol jednoduše pít nesmí, proto je vhodné myslet i na to. Pojďme se spolu podívat na svatební drinky, v kterých si každý z hostů dokáže najít ten svůj 🥂.

Přípitek

Zvolit svatební alkoholický nápoj na přípitek není vlastně vůbec náročné. Obvykle se tradičně připijí slivovicí, meruňkovicí či hruškovicí. Součástí přípitku jsou i vhodné skleničky, které mohou být například s gravírováním jmen, či datem svatby. Problém nastává v případě abstinentů a dětí, pro které by bylo vhodné sehnat přípitek nealkoholický. U dospělých můžete zvolit nealko Bohemia Sekt Rosé a u dětí dětské šampaňské.

Alkoholické nápoje

1, Pivo

Mnoho hostů nejen mužského pohlaví ocení k pití mimo přípitek čepované pivo. Na akci jako je svatba, bude stačit, když zařídíte výčep jednoho, popřípadě dvou druhů piva. Především protože je mnoho jiných věci, do kterých je na svatbě třeba investovat.

2, Víno

Druhý základní alkoholický nápoj – víno, na svatbě též nesmí chybět. U vína je skvělé vybrat více druhů, alespoň jedno červené a jedno bílé, aby bylo na výběr.

3, Aperitiv

Pití, obvykle s nižším obsahem procent alkoholu, který se pije zhruba čtvrt hodiny před podáváním pokrmu. Má zpříjemnit čekání na jídlo, ale zároveň na něj povzbuzuje chuť. Již v Římě se Aperitiv pil a to z důvodu, aby se připravil trávicí trakt na požitky z nadcházejících jídel. Za Aperitiv se může označovat sekt, šampaňské či pálenka a to obvykle v množství 1 decilitru.

4, Digestiv

Digestiv je podávající se na svatbě těsně po jídle na podporu trávení a utišení žaludku. Doplňuje sníženou hladinu trávicích enzymů. Klasickým digestivem bývá například koňak, whisky, metaxa či jägermeister. Do této části drinků můžete připojit i třeba domácí hruškovici, či slivovici.

Nealkoholické nápoje

1, Studené nealko

Mezi výběr svatebního pití by určitě měla spadat pitná voda – klasika, která se vždy hodí. Aby na stole neležela pouze voda, je fajn do ni přihodit i třeba pár plátků citrusu s mátou či meduňkou, nebo nakrájené lesní ovoce. Nejen pro děti by byl k pití užitečný džbán, či nádoba s kohoutkem (nejpraktičtější) s džusem, kofolou, malinovkou či jinými nealkoholickými drinky.

2, Teplé nápoje

V oddělení teplých nápojů muže být několik druhů kávy, čajů, horká čokoláda, nebo kakao. U čaje je vhodné mít med a citrón společně s mlékem a cukrem, který by měl být i u kávy. U nejen teplých nápojů by mělo ležet vhodné nádobí k pití.

Drinky

Pokud chcete utvořit pití pro všechny přítomné nějakým způsobem zajímavější, můžete si vyhradit přímo nějaký čas dne, kdy se budou podávat míchané drinky. Neobyčejné to může být v tom, že do drinků přidáte například jedlé třpytky, dáte drinkům speciální názvy, nebo pro ně uděláte originální nápojový lístek. U této části se můžete kreativně vyřádit a udělat to pro hosty speciální a nezapomenutelné.

 

O nápojích, které se na svatbě budou podávat, můžete elegantně informovat na vašich svatebních stránkách nebo díky sekci „Vzkazy“ můžete nechat své hosty navrhnout jejich oblíbení pití a drinky 🍹.

Sdílet článek