Rozhovor se svatebním fotografem Radkem Vandrou

Nedávno jsme měli možnost poznat svatebního fotografa Radka Vandru, jehož práce se nám natolik zalíbila, že jsme se rozhodli s ním udělal rozhovor.

Dozvíte se například to, jak vybírat svatebního fotografa na svoji svatbu a proč nekoukat jen na co nejnižší cenu.

Jak dlouho fotíte a jak jste se k tomuto řemeslu dostal?

U mě platí takové to klasické odrbané klišé, že jsem se s foťákem v ruce už narodil. Fotím od malička, kdy jsem jako každý začínající fotograf cvakal vše kolem sebe. Postupně jsem se během školních let začal zaměřovat na zvířata, a to jak wildlife, tak focení u chovatelů nebo v ZOO.

Intenzivně se focení věnuji zhruba od roku 2008, kdy mám foťák téměř pořád s sebou a snažím se na sobě neustále pracovat. Od zvířat jsem se dostal k lidem, a to hlavně ke svatbám a portrétům, kterým se věnuji do teď. Na svatbách mě baví hlavně silné emoce a upřímná láska, které doprovázejí celý den.

Kromě toho hrozně rád cestuji se svýma dvěma borderkama a nejraději prcháme do hor. Díky tomu mám blízko i ke krajinkám a obecně focení psů, kterých mám kolem sebe díky podobně naladěným přátelům opravdu hodně.

Jak by si snoubenci měli vybrat toho správného fotografa? Na co se zaměřit při výběru?

U nás je obecně velký nešvar v tom, že si spousta snoubenců vybírá fotografa primárně podle ceny, případně nechá svatbu nafotit strýčkem, který má taky zrcadlovku a rád fotí. Na tom by ještě nebylo nic až tak hrozného, pokud by si ale předem pečlivě prozkoumali fotografovu tvorbu.

Často (opravdu až moc často) se stává, že takoví lidé jsou následně zklamáni z výsledných fotek, které mnohdy stojí za prd, a shánějí na poslední chvíli jiného fotografa, který by jim narychlo nafotil alespoň pár párových fotek, než budou muset vrátit šaty.

Cena je velmi ožehavé téma, nicméně je potřeba si uvědomit, že svatba je často jen jednou za život a fotky jsou to jediné, co vám z ní společně s prstýnky zůstane. Pokud vám na fotkách opravdu záleží a jsou pro vás hodnotnou vzpomínkou, vybírejte si fotografa primárně podle jeho tvorby a ne podle ceny.

Dalším důležitým prvkem je pro mě i to, abychom si společně sedli po lidské stránce. Jako fotograf trávím se snoubenci/novomanželi celý den od ranních příprav až po večerní párty a často jsem nablízku i v intimnějších chvílích (např. při oblékání). Často se snažím nevěsty uklidnit, pokud jsou příliš nervózní, udělat jim radost drobným kouskem čokolády nebo nabídnu prášek v případě bolesti hlavy, …

Je toho opravdu hodně a pokud bychom si lidsky nesedli, nemohlo by to fungovat a na fotkách by to bylo znát.

Je součástí Vašich služek i předsvatební schůzka?

Předsvatební schůzku beru jako samozřejmost. Nejen proto, abychom se osobně poznali ještě před svatbou, což je ohromně důležité pro navázání vztahu a poznání se. Když by mě snoubenci viděli poprvé až na svatbě, budou z mé blízké přítomnosti zbytečně nervózní a na fotkách se to projeví.

Zároveň je potřeba probrat všechny představy a přání klientů, harmonogram atp., abych během svatebního dne už mohl pracovat samostatně, věděl jsem kdy, kde, co a jak bude a mohl se tak na to předem připravit.

Nejhorší možnost, která za mě existuje, je když fotograf lítá po place jako vítr v bedně, v době chystaného překvapení fotí na druhé straně hrající si děti, díky čemuž prošvihne ty podstatné chvíle a ještě “otravuje” už tak nervózní nevěstu během dne s organizačními věcmi. Takhle za mě né.

Co vše je potřeba si před spoluprací ujasnit?

Zjednodušeně řečeno, obě strany by měly přesně vědět, jaký výstup a za jakých podmínek bude realizován.

Ze strany snoubenců jde určitě o požadovaný rozsah práce, tedy kolik hodin fotograf stráví na svatbě, kolik fotek přibližně odevzdá nebo jak dlouho po dni D je mohou očekávat.

Jako fotograf zjišťuji v první řadě všechny představy a přání snoubenců, abych je byl schopen co nejlépe naplnit. Samozřejmostí je i co nejpřesnější harmonogram, abych přesně věděl, kdy kde musím být.

Vždy také klienty prosím o to, aby předali můj kontakt svým kamarádům. Ti často připravují nějaké bezva překvapení, o kterém snoubenci samozřejmě nevědí. A já o to rozhodně nechci přijít! 🙂

Na první pohled se ceny fotografů za celodenní focení mohou zdát vysoké, ale málokdo si uvědomuje, co vše je v této ceně zahrnuto.

Pokud do toho člověk nevidí hlouběji, mnohdy si myslí, že svatební fotograf přijede na svatbu, přes den nacvaká pár fotek, ještě se zadarmo nají a ráno jen pošle fotky přímo novomanželům. To by byla krásná brigáda. 🙂

Svatba je ale jen malou částí z celého procesu. Když to vezmu od začátku na svém příkladu, před mojí první nafocenou svatbou uběhlo spoustu let, kdy jsem se učil fotit (ne cvakat), vnímat světlo, hledat kreativní úhly pohledu a sbíral zkušenosti.

V průběhu toho jsem postupně pořizoval potřebnou techniku, která se jen v případě fototechniky pohybuje v řádu statisíců. Víte například, že by každý fotograf měl mít na svatbě alespoň dva foťáky? Stále je to jen elektronika, která může kdykoliv vyhodit “Error”. 🙂 A to během dne, který nemůžete jen tak zopakovat příští víkend, fakt nechcete zažít.

Pak jsou tu ale i takové “neviditelné” věci, jako kvalitní monitor, licence na editační programy, čas strávený učením se jejich efektivnímu používání, kvalitní a zálohovaná archivace dat, …

Profesionální fotografové dále musejí řešit i povinné odvody státu nebo třeba pojištění, marketing (aby o nich vůbec někdo věděl), investovat do dalšího vzdělávání, aby se mohli posouvat a nabízet stále kvalitnější služby. A také obměňovat svoji techniku novými objektivy, ale i těly, která nevydrží věčnost.

Hlavní svatební sezóna trvá většinou zhruba od května do září a počet víkendů není nafukovací. Z toho, co si fotograf vydělá přes léto, tak z velké části žije i po zbytek roku.

Když to shrnu, neplatíte tedy rozhodně jen za jeden den focení na svatbě, ale za roky zkušeností, kvalitní používanou techniku, přípravy na svatební den (obhlídka lokalit, vytipování těch nejvhodnějších s ohledem na světlo, atmosféru) samotné focení, následné zpracování fotek, což zabere nejvíce času a přípravu výstupů v podobě fotoknih, obrazů, atp.

Zkušenosti a bezpečnost ve smyslu zálohované techniky je to nejcennější, co se v ceně skrývá. Svatba je totiž jako pomyslný desetiboj, ve kterém se střídá spoustu různých fotografických disciplín a fotograf musí bravurně ovládnout každou z nich. Pracovat v horších světelných podmínkách a nehledat na foťáku 5 minut kde co nastavit, když zrovna vykouklo neplánovaně sluníčko.

A to vše s vědomím toho, že každý okamžik na svatbě je jedinečný a nedá se jen tak zopakovat. Na vše tak máme jen jeden pokus, který musí dopadnout skvěle. Není zde prostor pro chyby.

Hodně nevěst se jistě bojí, že se jim výsledné fotky nebudou líbit. Jak byste jim odpověděl?

Tohle souvisí už s výběrem svatebního fotografa. Nekoukat po nejlevnější nabídce na trhu, ale oslovit takového, jehož tvorba je vám blízká a líbí se vám, má dostatek zkušeností, je spolehlivý (to můžete poznat už podle včasného příchodu na předsvatební schůzku), komunikace s ním a jeho vystupování je vám příjemné, má dobré reference od dalších klientů, atp.

Je také určitě fajn domluvit se s vytipovaným fotografem na ukázce kompletní svatby. Na web si do portfolia může dát každý jen to nejlepší, ale z kompletní sady fotek si můžete udělat lepší představu o výsledků, který můžete očekávat.

Často může být přínosem mít na svatbě 2 fotografy. Jaký na to máte názor?

Více očí více vidí. V tomto případě spíše více foťáků toho více zachytí. Za mě určitě bezva varianta, zvláště pro větší svatby. Fotografové si mohou rozdělit role, kdy jeden z nich fotí třeba zásadní momenty, druhý se soustředí na takovou tu “vedlejší kolej”, jako jsou třeba právě momentky hrajících si dětí, atp.

Takže jo, pokud si to chcete “pošéfovat” z více úhlů, určitě fajn možnost. V takovém případě by oba měli být na jedné vlně, a to jak tvorbou, tak lidsky, abyste ideálně v celém setu fotek nepoznali, že to fotilo více lidí a také aby si vzájemně nepřekáželi a nelezli si do záběru…

Fotografie nebo video?

Ideálně oboje. Často se na svatbách potkávám právě s kameramany a za mě je to nejlepší možnost.

Fotka i video mají své pro a proti a záleží spíše na preferencích snoubenců, co má pro ně větší hodnotu.

Podle čeho vybíráte lokace pro památeční fotky po obřadu?

Opět vycházím z domluvy na předsvatební schůzce. Mají snoubenci rádi přírodu? Nebo spíše romantické uličky historického města?

Podle dané lokality si vždy vytipuji několik míst i s ohledem na možné karamboly s počasím, vše dopředu společně konzultujeme a během svatebního dne už jdeme “na jistotu”.

Jakmile je po svatbě, tak častá odpověď je „Kdy už budou fotky?“. Máte časovou garanci, kdy po svatbě novomanželům fotky dodáte?

Je úplně normální a přirozené, že se novomanželé (a hlavně také rodiče) těší na své fotky, proto se snažím tuto dobu neprotahovat a dodat jim je co nejdříve.

Zároveň je potřeba zmínit, že čas strávených na následnou postprodukcí je v poměru k samotnému focení na svatbě přibližně 70:30. Jsem poměrně detailista a věnuji se každé fotce individuálně, tak to nějaký čas zabere.

Smluvní garanci odevzdání mám maximálně do 5 týdnů od svatby, ale v praxi mívám vše hotové průměrně do 14 dnů.

Kde si snoubenci mohou prohlédnout Vaši tvorbu a případně Vás kontaktovat?

Asi nejlepší variantou je mrknout na můj web www.radekvandra.cz, kde mám jak ukázky svého portfolia, tak i praktické informace a reference mých klientů.

Krom webu mě zájemci mohou sledovat na FB a IG, kde jsem jako “Radek Vandra Photography”.

Pro rychlý kontakt pak určitě můžete využít email foto@radekvandra.cz.

Sdílet článek