Instax vs. Polaroid nebo fotobudka, co se vyplatí?

V posledních letech se stal fotokoutek neodmyslitelnou součástí spousty svateb. A to především těch velkých, kde si každý přeje odnést hezkou vzpomínku se známými, ženichem či nevěstou. My vám poradíme s výběrem realizace. Je lepší fotoaparát Polaroid, Instax nebo přímo fotobudka?
Cenově dostupné fotoaparáty Instax mají své vady
Série fotoaparátů Instax spadá pod velice známého producenta Fujifilm. Oproti mnohé konkurenci se mnohdy nesetkáte s tak dokonalými fotografiemi, ale poměr ceny a kvality stále hovoří v prospěch. Fotoaparáty Instax pořídíte i velice levně.


Fujifilm INSTAX WIDE 300 Toffee CAMERA EX D s aktuální cenovkou ve Fotolab.cz za 2 790 Kč.

Vývoj ceny FujiFilm Instax Wide 300

Je však potřeba k nákladům připočíst i fotopapíry, které nejsou však moc veliké jen 99 mm x 62 mm. Pro fotoaparáty Instax jedno balení obsahuje 20 kusů a s tím vyjdete na 1 fotka za cenu okolo 20 Kč s dobou vyvolávání mezi 10 a 15 minutami.
Fujifilm Instax Film Wide (2x10ks) s aktuální cenovkou ve Fotolab.cz za 419 Kč.

Referenční příklad: Svatba s 50 hosty, počítejte tedy 2 fotky pro každého čili potřebujete 100 ks papírových fotek. 2095 Kč zaplatíte za fotopapíry a 2790 Kč za pořízení stroje. Čeká vás investice 4 885 Kč je však potřeba si uvědomit, že s tím si nevystačíte potřebujete pozadí či kulisy a rekvizity pro Fotokoutek.
Polaroid je v popředí ve všech ohledech
Hned na začátek je potřeba zmínit, že v rámci optiky a digitální fotografie je společnost Polaroid ohromným pojmem s vysokou kvalitou a od toho se odvíjí i vyšší cena jak fotoaparátů, tak i náhradního plnění.

Polaroid Now bílý s aktuální cenovkou ve Fotoskoda.cz za 3 630 Kč

Vývoj ceny Polaroid Now

Opět je potřeba k nákladům připočítat fotopapíry, které svoji velikosti také nenadchnou. Velikost vyvolaného snímku je zde 79 mm x 79 mm a z jednoho balení pořídíte pouze 8 fotek, co vychází 1 fotka na cenu okolo 60 Kč s dobou vyvolávání mezi 10 a 15 minutami.

POLAROID ORIGINALS barevný film I-TYPE s aktuální cenovkou ve Fotoskoda.cz za 485 Kč.

Referenční příklad: Svatba s 50 hosty, počítejte tedy 2 fotky pro každého čili potřebujete 100 ks papírových fotek. 6 305 Kč zaplatíte za fotopapíry a 3 630 Kč za pořízení stroje. Čeká vás investice 9 935 Kč, je však potřeba si uvědomit, že s tím si nevystačíte potřebujete pozadí či kulisy a rekvizity pro Fotokoutek.

Nechcete nic řešit? Pronájem fotobudky od Fotokoutek.FUN je ideální
Z tohoto souboje ale nakonec vyjde s poměrně velkým náskokem přímo pořízení fotobudky. Fotobudka má tu výhodu v nasvětlení scény pomocí studiových zábleskových světel. Fotka dopadne mnohem efektivněji než při běžném focení ať už Instaxem nebo Polaroidem, který má jen interní slabý blesk.

Součástí fotobudky je i trvalá obsluha, která vás vyfotí. Výhodou je však možnost domluvit se na rekvizitách, můžete ovlivnit jaké bude pozadí ať už stálé nebo klíčovací digitální vše je zahrnuto v ceně. Nejdůležitější je ale efektivita. Počet snímků je zde víceméně neomezený, jsou vyvolávány ve velikosti 10 x 15 cm to se s Polaroidem nebo Instaxem nedá srovnávat. Navíc doba vyvolání snímků je pouhých 8 vteřin.

V případě fotobudky pořízené od Fotokoutek.FUN si navíc můžete užít i teď výhodné ceny 6 900 Kč s dopravou zdarma v rádiusu do 120 km od Hradce Králové!
Referenční příklad: Svatba s 50 hosty, počítejte tedy 2 fotky pro každého čili potřebujete 100 ks papírových fotek. Velkou předností fotobudky je neomezený tisk fotek už v ceně 6 900 Kč.

Sdílet článek