Psychologie a význam barev aneb jakou barevnost si vybrat na vaši svatbu

Jakou barvu si vybrat na vaši svatbu? Docela záludná otázka, na kterou si mnozí z vás nemohou odpovědět. Jít do klasické bílé, či do nějaké extravagantní? Svatby mohou být v podstatě sladěné do jakékoliv barvy si představíte. Přeci jen se pořádají i svatby do barev jako je černá, sytě růžová, či hnědá, tak proč si nevybrat tu, s kterou by se vám svatba líbila nejvíce?

Barvy a jejich významy

1, Bílá

Mnozí z nás si pod bílou představí právě svatbu a není tomu jen tak. Bílá je barvou čistoty, neposkvrněnosti a nevinnosti, i když například ve Vietnamu, Číně či Indii symbolizuje smrt a je barvou duchů. Pravým důvodem, proč si nevěsty začaly oblékat čistě bílé šaty od roku 1840, byla královna Viktorie, která si na svůj svatební den oblékla právě zářivě bílé šaty. Každá nevěsta totiž chtěla být jako královna. Bílá je tradiční, skvělá i jen jako podkladová barva, která na svatbě určitě neurazí.

2, Černá

Jako jedna z nejméně typických barev svatby je černá. Mnozí si totiž pod černou představí přesný opak svatby – smrt, tmu či cokoliv smutného, nebo depresivního. Pro někoho ale tato barva může znamenat přesný opak. Černé svatební šaty mohou totiž značit ve skutečnosti sílu, sebevědomí, individualitu a tajemnost. Touto barvou uděláte svou svatbu neobyčejnou, extravagantní a nezapomenutelnou. Pokud se líbí černá vám a přesně v této barvě byste si svou svatbu představovali, nebojte se odmítnout normu, nemyslete na to, co si o tom budou myslet ostatní, je to vaše svatba – udělejte si ji dle svých představ.

3, Růžová

Růžová barva bývá často označována za barvu romantické, jemné a něžné lásky. Tato barva má mnoho odstínu, každý si tedy může najít ten svůj, který mu padne nejvíce do oka. Může se jednat o starorůžovou, purpurovou, malinovou, sytě či pastelově růžovou, korálovou, pudrovou, či jinou. Vyvolává v nás melancholii, sentimentálnost, ale také chuť na sladké. Růžovou tématiku je nejvhodnější vybrat na letní, popřípadě jarní svatbu.

4, Modrá

Stejně jako růžová, má modrá barva mnoho odstínů. Ať už se jedná o azurovou, tyrkysovou, pastelově modrou, námořnickou, mintovou či nebesky modrou, platí, jak se říká: „modrá je dobrá“. Z hlediska psychologie se k modré barvě přisuzuje silná uklidňující schopnost a je to barva klidu a míru. Především jelikož je v přírodě modré nebe a voda, což jsou dva uklidňující elementy. Tmavě modrá svatba může působit velmi elegantně a světle modrá harmonicky. Tato barva značí věrnou a pohodovou lásku. Pokud se pro tuto barvu rozhodnete, měli byste ale vědět, že nevěsta by modré ani fialové šaty mít neměla, dle tradice to znamená modřiny a neštěstí.

5, Zelená

Zbarvení, které může být ve spojitosti s přírodním tématem, tématikou „boho“, či konkrétně luční svatbou. Zelená barva aneb barva života a životní energie dodá slavnostnímu dni pokoj a uvolněnou atmosféru. Obecně zelená symbolizuje zdraví a bezpečí a dokáže snadno člověku zvednout náladu k lepšímu. Olivová, pistáciová, khaki, barva jarní trávy, smaragdová… jakou si vyberete vy?

6, Hnědá/Béžová

Plánujete přírodní či jemnou tématiku vaší svatby? Béžová či hnědá je ta správná volba! Obě barvy jdou krásně spojit s dřevitou tématikou, která navozuje náladu domova, komfortu a stability. Hnědá obecně je symbolem zemitosti, pevnosti a vytrvalosti. S těmito barvami rozhodně nic nezkazíte a nemusíte se bát, že bude vaše svatba působit kýčovitě.

Barev, které si na svatbu můžete určit je ještě mnoho, ať už jde o veselou žlutou, oranžovou, která zvyšuje chuť k jídlu, či vášnivou červenou. Vyberte si barvu, okolo které se budete cítit nejlépe a s kterou budete mít rádi spojený váš velký den.

Naše svatební stránky si lze barevně přizpůsobit i tak, aby ladily k šatům, květinám nebo právě k samotné výzdobě svatby. Mimo jiné jsou svatební stránky skvělým místem, jak hostům sdělit, do jaké barvy bude svatba laděna.

K barevnosti svatby se můžete více rozepsat v sekci Info, kterou si i mnohokrát samotní snoubenci přepíší na Dress Code a umístí zde ukázky barev pro ostatní.

Své svatební stránky si můžete dle svých preferencí vytvořit na www.brzy-svoji.cz, kde máte na výběr i mnoho variant šablon. Navíc si stránky můžete bez starosti a bez závazků vyzkoušet na 7 dní zdarma!

Teď už je výběr barev jen na vás!

Sdílet článek