Svatební ochutnávka ze světa - část 2 Belgie

Jídlo a catering – jak už všichni nejspíš víme, je důležitou součástí svatby, co spojuje hosty dohromady. Díky dobrému jídlu si lidé dokáží více danou akci užít a vzpomínat na ni s hezkými pocity. Pokud plánujete svatbu v České republice, kde zároveň i celý svůj život bydlíte, je důležité nejen pro vás, ale i hosty udělat svatbu něčím speciálnější. Zda jste milovníci českých jídel, udělejte menu z jídel, které by jste si na svatbě přáli mít…k tomu ale tento den udělejte o něco speciálnější. Vyhraďte si pro svatebčany zvlášť stůl, na kterým budou speciální pochoutky z různých koutů světa. Hosté tak nejen zkusí něco nového, co ještě nejedli ale také se přiučí trochu z jiných kultur. Dnešek bude ve znamení Belgie a jejich pochoutek, které by pro svatební hostinu byly vhodné 💍.

Belgie 🧇

Jednou z kuchyní, kterou by jste na své svatbě mohli hostům formou ochutnávky představit, je ta belgická. Belgická kuchyně byla ovlivněna německou, nizozemskou a francouzskou kuchyní a je známá především pro jejich čokoládu. Nemusí tomu ale tak být, k Belgii patří i jiné pochoutky, tak se na konkrétní pojďme společně podívat 👀.

1, Belgické waffle

Naši českou napodobeninu vaflí asi všichni známe, jelikož ale tento dezert pochází z Belgie, pravé Belgické waffle jsou opravdu odlišné a mají něco do sebe! Nejen že jsou velké a nadýchané, jsou zároveň křupavé a tenké a o jejich ochutnávku hosty určitě připravit nechcete. Jsou dva typy tradičních belgických vaflí a to ty, z města Liege, nebo ty z hlavního města – tedy Bruselu. Základem těch Bruselských je velice řídké kynuté těsto, které má následně po zapečení lahodné křupavé okraje. Za to ty z města Liege jsou z hustého kynutého těsta a přidávají se k němu navrch cukrové perly, které následně zkaramelizují a dodají vaflím tak extra křupavý efekt. Podávají se obvykle pocukrované, se šlehačkou, javorovým sirupem či čokoládou a ovocem. Tento nápad vaflí lze snadno přenést do ochutnávkové verze na vaši svatbu, kdy hostům můžete dát představit v mini verzích i odlišnost mezi dvěma typy vaflí.

K belgickým vaflím také patří tzv. stroopwafles – jedná se o dvě tenoučké vafle slepené k sobě sirupem, skořicí nebo máslem. S jejich napodobeninu se též můžete setkat v supermarketech.

2, Sušenky Spekulatius

Dle názvu se může nyní jednat už o sušenky, o kterých slyšíte úplně poprvé, narozdíl od vaflí. Tyto sušenky budou nejvhodnější na ochutnávku při podzimní či zimní svatbě, jelikož sušenky se obvykle dělají ve spojení se skořicí a hřebíčkem, což je koření vhodné pro toto období. Jedná se o křehké máslové sušenky, které původně byly zobrazovány s motivem Mikuláše a byly jezeny jako vánoční cukroví. Nyní se ale jedná o celoroční dobrotu, která může obsahovat i mandle a je vhodná ke kávě.

3, Vol-au-vent

Doslovný překlad tohoto tradičního belgického pečiva “let ve větru” má značit lehkost a měkkost předpokládaného výsledku. Jedná se o vysoký koláč z listového těsta plněný masovým ragů, které na vaši svatbě chuťově překvapí nejen jednoho hosta.

4, Croquettes

Croquettes aneb bramborové krokety do tvaru válečku jsou také belgickou specialitou. Bývají často plněné sýrem, houbami nebo dokonce krevetami, což je nejznámější verzí Belgie. Na své svatbě můžete pro hosty zrealizovat v odvětví Belgie právě zmiňované krokety, v malých kulatých verzích – jako je známe my, ale s belgickou specialitou – a to náplní uvnitř.

 

Pokud nejste zrovna vařící typ, většina jídel se dá i na svatbu objednat, hosté tedy o gurmánský zážitek nepřijdou :D.

Sdílet článek