Umístění svatebních květin a co symbolizují

Jak již všichni tušíme, ke svatbě neodmyslitelně patří květiny. Jak je ale ve váš velký den umístit a co dané květiny symbolizují, to mnozí z nás už neví. Pojďme společně nahlédnout do sekce svatebních květin a co vše by jste měli před jejich samotným výběrem, či umístěním znát.

Svatební kytice – symbol štěstí, lásky a plodnosti

Kde se může nacházet květinová výzdoba ?

V rukách nevěsty

  • Nejdůležitější a nejkrásnější květinou dne by měla být právě ta, kterou nese samotná nevěsta v rukách. Od této by se měly odvíjet všechny ostatní květiny dne.

Na svatebním stole

  • Květiny na svatebním stole můžete dát do vázy, položit na stůl, nebo jejich okvětní lístky rozházet okolo talířů. Dejte si ale pozor, aby nikomu u jídla nepřekážely.

V ruchách maminek, družiček či svědkyně

  • Menší kytice by též měly v ruce držet přítomné ženy svatby, tedy – maminky, družičky, svědkyně a nejlépe i babičky, popřípadě prababičky.

V ženichově saku

  • Korsáž – doplněk, který dokáže ženichovy zcela rozzářit sako. Měla by ladit s hlavní kyticí nevěsty a samotným sakem ženicha.

Na šatech hostů

  • Aby hosté působili sjednoceně, dávají se jim též květiny, ale rapidně menších rozměrů.

Jako dekorativní prvky

  • Další doplňky v podobě květin se mohou nacházet například na dortu, autě či židlích.

V účesu nevěsty nebo družiček

  • Velmi romantickým doplňkem mohou být též květiny spletené do vlasů nevěsty či družiček. Obecně využití květin v oblasti vlasů udělá krásný efekt (květinové čelenky, věnečky…).

 

Svatební květiny a co symbolizují

Již od dob starého Řecka a Říma byla myrta květinou štěstí, lásky a plodnosti a byla používána při svatebním obřadu jako věnec na hlavě nevěsty. Tato květina by se tedy mohla považovat za ikonickou svatební květinu… ale pojďme se podívat na naše moderní varianty květin a jaký je vlastně jejich význam.

Červené růže jsou symbolem lásky a touhy, bílé představují nový začátek, čistotu a věrnost a ty růžové obdiv, eleganci a půvab.

Chryzantéma, symbol japonských císařů slibuje oddanost a lásku.

Pozitivní nádech a bezpodmínečnou lásku vám na svatbu přinese žlutá slunečnice, zato pro romantiku, prosperitu, šťastné manželství a bohatství volte pivoňky.

Kaly – květina především k poděkování a také symbol energie, rafinovanosti a elegance.

Tak jaká květina bude ta vaše svatební?

Sdílet článek