Jak připravit sekci Potvrzení účasti

V tomto návodu vám představíme sekci svatebních stránek určenou pro potvrzení účasti hostů. V šabloně Hannah se tato sekce jmenuje „Vaše účast“. Mimo to, že si název každé sekce můžete přejmenovat dle svých požadavků a přidat volitelné pozadí, tato kategorie lze využít v mnoho směrech, nejen na potvrzení účasti hostů.

K čemu slouží?

Potvrzení účasti vám dává snadnější možnost zjistit kolik lidí se účastní vaší svatby, tedy i pro kolik hostů vše připravit. Umožňuje též mít přehled o ubytování hostů, jejich alergiích, dětech, dopravě a mnoho dalšího. Díky této položce na vašich svatebních stránkách nebudete muset obvolávat nebo obepisovat každého hosta zvlášť a budete mít přehled o všech potřebných informacích ohledně zúčastněných na jednom místě.

Do hlavního textu je dobré hostům vysvětlit, co přesně budou vyplňovat, za koho je třeba to vyplnit a zda od nich budete chtít vyplnění formuláře, i když se svatby nezúčastní.

Vyplnění formuláře – každý zvlášť nebo za skupinu či pár

Než začnete vytvářet formulář pro potvrzení účasti hostů, je důležité si rozmyslet, k čemu chcete informace využít a jak s nimi budete pracovat. V administraci svých svatebních stránek se totiž nachází Seznam hostů, kde naleznete přehledně uspořádané informace z formuláře. Většina dat je agregovaných, takže nemusíte nic sečítat a systém sám vám řekne, kolik hostů se celkově zúčastní, kolik jich chce ubytování nebo kolik dětí bude na svatbě.

To má však své výhody i úskalí. Pokud budou hosté vyplňovat ve formuláři pouze počty, stačí když se bude vyplňovat jeden formulář za pár/rodinu. Pokud však budete po hostech chtít, aby vám přes formulář sdělili např. jaké jídelní menu si každý z páru/rodiny přeje, tak je vhodné, aby si každý vyplnil svůj formulář sám za sebe.

Jaké možnosti formulář nabízí

Potvrzení účasti má formu formuláře. Údaje, které budete od hostů ale vyžadovat si můžete určit zcela sami. Formulář si můžete složit z těchto prvků:

  • Text – Slouží k jednořádkové informaci jako např. jméno hosta.
  • Velký text – Vhodné pro větší textové pole typu Poznámka.
  • Zaškrtávátko – Umožňuje hostům zaškrtnou více možností – např. jaké typy jídla mají rádi.
  • Přepínač – Přepínač je opak Zaškrtávátka, který umožňuje z daných možnosti vybrat pouze jednu možnost. Tento prvek je vhodný např. při výběru jídelního meny.
  • Ano / Ne – Ideální pro prvky, kde odpověď je ano nebo ne jako například Zúčastníte se?
  • E-mail – Speciální prvek čistě pro e-mail, který zajistí i kontrolu správně vyplněného tvaru e-mailu.
  • Počet – Obecný prvek pro jakékoliv číselné informace typu Kolik vás přijde? Kolik budete mít dětí?

Název pole doporučujeme volit co možná nejkratší pro větší přehled formuláře a výsledného seznamu hostů. Každý prvek pak nabízí ještě možnost vyplnit popisek, aby hosté měli naprostou jistotu, co se po nich chce. Každý prvek pak můžete označit za (ne)povinný.

Jaké údaje si vyžádat?

Ať už hosté budou vyplňovat formulář každý sám za sebe nebo za pár/rodinu, je potřeba se jich zeptat na jméno a kontakt (e-mail nebo telefon). Kontakt se vám může poté hodit na zaslání fotek hostům, popřípadě k domluvě nějakých nesrovnalostí nebo dotazů.

Zde je vhodné dát lidem na výběr, čeho se chtějí zúčastnit. Například, zda se budou chtít zúčastnit celé svatby, nebo pouze obřadu, večerní párty a nebo jestli přijedou pouze na den svatby a ten den zase odjedou. U této části je potřeba dát prostor každému z páru si zvolit svou možnost, protože je možné, že každý bude chtít odjet v jiný čas.

Jelikož děti mohou být též součástí svatby, je fajn dát prostor ve formuláři i dětem. Stačí přidat políčko, do kterého rodiče napíší jména a věk nebo čistě jen počet dětí.

Jídlo – opět důležitá položka svatby, na kterou byste ve formuláři neměli zapomenout. Ať už se jedná o alergie, či dietní požadavky, nebo oblíbená jídla hostů, která by si na svatbě přáli mít. Je zde také možnost dát lidem na výběr například z pěti hlavních jídel, kde by měla být ale i vegetariánská, popřípadě veganská volba i s možností políčka „Nebudu jíst“.

Další důležité odvětví svatby je určitě ubytování. Pokud se svatba bude konat přes více dnů nebo někde dál, hosté by měli dostat možnost přespání. Zeptejte se jich tedy, zda o ubytování stojí, zda chtějí parkovací místo, popřípadě zda mají jiné požadavky k přespání. U této sekce si lze opravdu s výběrem otázek vyhrát. Například u ubytování můžete dát na výběr mezi luxusnějšími, tedy i dražšími pokoji a těmi levnějšími. K této části je vhodné připsat i cenu, pro lepší orientaci.

Jako poslední tip pro vás máme přidání políčka ohledně dopravy. Zda budou hosté chtít odvoz, popřípadě v kolik hodin.

Na konec formuláře je dobré přidat kolonku, zda nechtějí lidé zanechat zprávu, či poznámku. Položek si do formuláře můžete přidat kolik chcete.

Upozornění o účasti

Zda stojíte o zasílání notifikací na email, při každé potvrzené účasti hostů, stačí v úpravě stránky jít do sekce Nastavení a tam si zapnout notifikaci k potvrzení účasti.

Sdílet článek