Lesbická a gay svatba aneb registrované partnerství

Není nic krásnějšího, než když se dva milují. Mělo by být přitom jedno, zda spolu kráčí životem muž a žena, nebo se jedná o stejnopohlavní pár. Stát v tom bohužel rozdíl vidí. Homosexuálům umožňuje jen registrované partnerství, které není na stejné právní úrovni jako manželství. I když to v blízké budoucnosti na změnu v právním systému nevypadá, svou oslavu a vlastně i tedy svatbu můžete uspořádat i tak. Klidně velkolepou a se vším všudy.

Jak zorganizovat perfektní oslavu

Registrované partnerství lze uzavřít pouze v krajských městech. Na rozdíl od svatby nemusí být u podpisu svědci, ale klidně je s sebou vezměte, aby byla událost slavnostnější. K podpisu smlouvy obvykle dochází ve stanovených prostorech a v pracovní dny, což není zrovna příhodné pro oslavování. Hostinu s přáteli a rodinou naplánujte na víkend. Zorganizovat ji lze úplně stejně jako svatbu.

Místo si zvolte dle svého vkusu. Domluvte fotografa, kapelu či DJ, chutný catering, pohrajte si s výzdobou. Naplánujte si svatbu přesně podle svého gusta, jak jste o ní snili. Někdy páry začínají oslavu neoficiálním obřadem, který vede někdo z hostů. Inspiraci čerpejte z filmů, ze zahraničí či ze svateb, na kterých jste byli jako host. Úřední význam sice takový obřad postrádá, ale říct si ano před nejbližšími má své kouzlo.

Zde je několik tipů na perfektní oslavu:

  1. Pamatujte, že na to nejste sami. Svědci či příbuzní vám rádi s čímkoliv pomůžou, rozhodně není hloupé je o to požádat.
  2. Při výběru poskytovatelů služeb se orientujte podle zkušeností vašich známých či recenzí zákazníků. Sledujte také jejich portfolia. Lidi, kteří v branži teprve začínají, si vybírejte jen v případě, že na ně budete mít kladné reference z první ruky. Nízká cena jejich služeb je sice lákavá, ale spoléhat se na ně může být riskantní.
  3. Založte si svatební diář nebo plánovač, ve kterém jasně uvidíte, co už máte zařízeno a co je třeba ještě doladit.
  4. Vytvořte svatební web. Je to snadné, rychlé a výrazně si tím usnadníte komunikaci s hosty.

Výhody svatebního webu

Služba Brzy-svoji.cz umožňuje tvorbu svatebního webu i stejnopohlavním párům. Roli ženicha a nevěsty není pevně definovaná, na stránkách mohou být uvedeni dva ženiši i dvě nevěsty. Vzhled webu lze vyladit podle svých představ, a to díky široké nabídce šablon a možnosti vkládat vlastní fotografie.

Inspirace pro vaši svatbu

Oblečení

Svatební páry se nemusí držet černé a bílé, nebojte se barev. Je to přece váš den a záleží jen na vás, jak si ho vymyslíte. Ženichové mohou přijít oblečení úplně stejně, nebo mít jen stejný oblek a vyhrát si s rozdílnými detaily, například vzít si vázanku s týmž vzorem, ale rozdílnou barvou. Nevěsty mají možností ještě více. Obě mohou mít šaty, obě mohou mít kostýmek či oblek, nebo jedna jít v sukni a druhá v kalhotech. Některé lesbické páry volí dvě barvy, do kterých sladí šaty i kytice. Na obřadu to vypadá třeba tak, že je jedna nevěsta v bílých šatech a drží kytici červených růží, zatímco druhá nevěsta má červené šaty a bílé růže.

Výzdoba

Většina výzdoby se dá vytvářet stejně jako na svatbu heterosexuálního páru. Některé svatební dekorace, jako třeba balonky s nápisy Mr. and Mrs., běžně symbolizují ženicha a nevěstu. Ve specializovaných e-shopech se dají sehnat jejich gay a lesbické varianty. Zakoupit si můžete také dortové figurky ženichů či nevěst.

Tradice

Některé svatební tradice není třeba přizpůsobovat. Společné jezení z jednoho talíře, házení rýže nebo zametání střepů nemají nijak zvlášť stanovené role. Na jiných zvycích se budete muset domluvit. Kdo ze svatebního páru přijde k oltáři jako první? Kteří z rodičů snoubence přivedou k oltáři? Kdo koho ponese přes práh? Budou květinu házet obě nevěsty? Otazníků je spousta a je jen na vás, jak si svatbu vymyslíte. Nejdůležitější je, abyste si svůj velký den náležitě užili.

Sdílet článek