TOP 10 svatebních tradic

Tradice a zvyky bývají velkou součástí svatby. V každé zemi se tradice liší, my se ale pojďme podívat na ty, které se už nějaký ten čas praktikují v Čechách.

1, Házení svatební kytice

Tento svatební zvyk mimo to, že není vymyšlen v České republice, ale dostal se k nám z anglosaských zemí je určen pouze pro ženy. Spočívá v tom, že si nevěsta stoupne zády k dívkám, které by se chtěly provdat, hodí ji přes hlavu, nebo přes levé rameno a ta, která kytici chytí, by se podle tradice měla do roka provdat 💐.

2, Cesta na obřad

Tato tradice je o příjezdu na obřad. Správně by totiž měl první přijet ženich a jako poslední nevěsta. Nazpátek by měli oba jet spolu a to jako úplně první. Na jejich počest se při jejich cestě troubí, dříve kvůli zahnání zlých duchů, nyní spíše pro pozornost na svatební kočár či auto.

3, Výměny prstýnků

Tradice, která vznikla již ve 12. století a většina ji praktikuje na svých svatbách do teď. Na důkaz uzavřeného manželství, navléká nejprve ženich prstýnek nevěstě na prsteníček levé ruky a poté stejně navléká prstýnek nevěsta ženichovi. Snubní prsten by měl být vyroben z kvalitního materiálu, aby vydržel na ruce několik let.

4, Házení rýže

Jeden z nejstarších zvyků, který přetrvává na svatbách již desítky let, je házení rýže. Nejspíše pochází původně z Asie a zakládá se na tom, že ostatní hází po novomanželech rýži za účelem plodnosti, hojnosti či za účelem zahnání duchů.

5, Vypouštění holubů

Bílé holubice se staly svatebním symbolem čistoty a věčné lásky. Proto těsně po svatebním obřadu mnozí novomanželé vypouštějí holubici a holuba z rukou jako důkaz, že mají spřízněnou duši na celý svůj život.

6, Zametání střepů

Jádro této tradice lpí na rozbití talíře obvykle personálem jako uvítání při příchodu novomanželů na svatební hostinu. Jakmile se rozbije, ženich a nevěsta obdrží lopatku a smetáček a mají střepy jako tým společně zamést. Střepy z rozbitého talíře na rozdíl od rozbitého zrcadla značí štěstí.

7, Svatební koláčky

Zvací, rohové či výslužkové svatební koláčky. Koláčky jsou též velmi tradičním prvkem české svatby. Již od počátku této tradice panuje pověra, že nevěsta by neměla s přípravou koláčku mít nic společného, jinak si „zapeče štěstí“ a bude mít uplakané děti. Péct by je tedy měla celá rodina kromě již zmíněné nevěsty, ale také babičky, tety a sestry.

8, Polévka z jednoho talíře

Nevěsta a ženich dostanou jeden talíř s polévkou, nejčastěji slepičí, hovězí či knedlíčkovou, jednu lžíci k tomu a vzájemně se krmí. Vzájemné krmení ukazuje budoucí spolupráci a jejich život jako celek.

9, Rozkrojení svatebního dortu

Tato tradice není nějak obzvláště záludná, závisí pouze na prvním rozkrojení hlavního svatebního dortu společnou silou nevěsty a ženicha. První kousek poté putuje od ženicha k nevěstě a druhý od nevěsty k ženichovi.

10, První novomanželský tanec

Mnozí snoubenci se před samotnou svatbou učí kroky na první novomanželský tanec a většina dokonce dochází na taneční lekce. Nejčastěji to bývá tanec s kroky jako je waltz, nebo valčík. Výběr hudby, která dělá opravdu velký dojem a předává pocity z tance je jen na vás. Ale dle rytmu by měla sedět ke krokům, které jste si vybrali. Tento tanec ale přichází většinou na řadu až někdy na večer, okolo 6-8 hodiny.

Ani jednu z těchto tradic nemusíte na své svatbě uplatnit, jsou to pouze tipy, které do svatby buď zakomponujete a nebo si uděláte originální svatbu po svém se svými aktivitami.

Zakomponujete do své svatby nějakou z českých tradic?

Sdílet článek